Aleid van Kleef

De naam Aleid van Holland komt 2 keer voor in de geschiedenis, maar dat wist ik niet. Dus tijdens het lezen van verschillende bronnen kwamen er ineens verschillende geboorte- en sterfdata voorbij en andere echtgenoten. Tja, dan zie je even dubbel, want er is toch maar een…. Nou, nee dus. Er zijn er twee! Beiden hebben een belangrijke rol gespeeld in Holland in de 13e eeuw en vandaar dat ze beiden ‘van Holland’ heette. De geschiedenis wordt steeds interessanter, want ze waren beide vrouwen met macht en status. Ze hebben er alles aan gedaan om die zo goed mogelijk in te zetten en zo een goede toekomst voor hun kinderen te creëren.

Niks anders dan wat wij nu doen. Alleen werden ze daar in hun tijd om veroordeeld. Aleid van Kleef is de oudste (? – 1203). Zij werd in de 12e eeuw geboren en trouwde met de graaf van Holland. Dirk was een vooruitstrevend man, want Aleid en Dirk ondertekenden beide als er oorkondes werden uitgevaardigd en Aleid werd, als eerste vrouw, met gravin aangesproken en niet met echtgenote van. Het kwam wel vaker voor dat de vrouw een prominente rol kreeg, want de echtgenoot legde vrij vaak vroeg het loodje in een oorlog. Dan kon de vrouw optreden als regentes tot het oudste jongen oud genoeg was om te regeren. Maar dat waren tot dan toe altijd jongens en Aleid en Dirk hadden 3 dochters gekregen…

Al voordat haar man was overleden, moest Aleid oorlog voeren. Hij was in Zeeland in een oorlog verwikkeld, maar zijn broer wilde Holland overnemen en viel aan vanuit het noorden. Aleid ging op weg naar Egmond en heeft daar 2 maanden verbleven in het klooster. Ze vocht net zolang tot haar zwager zich terug trok. De monniken daar zijn zich ongetwijfeld suf geschrokken dat er ineens een vrouw met haar gevolg in hun midden was. En dan liepen haar medewerksters ook nog de hele dag heen en weer. Tot overmaat van ramp moest het klooster ook de onkosten betalen voor eten, drinken, enz. Net zoals ze dat waarschijnlijk altijd deden voor de mannen… Na het overlijden van haar man lukte het helaas niet om haar dochter op tijd te laten trouwen en daarmee de titel door te geven. Zo kwam haar zwager toch nog aan de macht. Voor de zekerheid liet hij de dochter gevangen nemen en stuurde haar naar Engeland.

Aleid werd in haar tijd gekarakteriseerd als een sluwe, heerszuchtige vrouw. 600 Jaar later, in de 19e eeuw, waren er geluiden dat ze een goede vorstin was die het beste wilde voor haar dochter.

Contact

+31 (0)6-23934932

yvonne@kroontours.nl

Stadtours

Lezingen

Familietours

Over Yvonne

Vrouwen Bieb

Algemene Voorwaarden

Privacy verklaring

Disclaimer

Cookie verklaring