Yvonne Kroon

Yvonne_Kroon

Als mensen mij vragen waarom ik nou gids ben geworden, dan is het antwoord steevast: 'Ik vind niks leuker dan voor een groep mensen te staan en te delen'. De tijd nemen om te kijken naar waar je zó voorbij loopt en verhalen te vertellen over de bewoners, het gebouw of object, de omgeving, de geschiedenis en de stad.

Ik hou van studeren, van een duik nemen in een archief, van net niet verdwalen in een vreemde stad of streek,  van de geschiedenis onder de loep leggen samen met anderen en aandacht besteden aan details. Het enthousiasme, de nieuwsgierigheid en zorgvuldigheid zit er gewoon 'ingebakken'.

Wat ik wil bereiken met de tours is de liefde voor de eenvoud overbrengen. ‘Mensen, kijk naar wat er al was.’ En de gasten uitnodigen om terug te gaan naar de verstilling en uit de haast.

Ik heb de gave om in te tunen op iemands (familie-)geschiedenis en om daar de mooie, aansprekende, grappige en memorabele momenten uit te halen. Die momenten krijgen weer waarde.

Voor de familietours  en de tours over vrouwen maak ik intuïtieve keuzes. Het is bijna kunst. Een kunstenaar (m/v) licht datgene eruit wat gezien mag worden. En die accenten zorgen ervoor dat de geportretteerde beter gezien wordt.

Wat zeggen de gasten?

"Onlangs liepen wij mee met de rondleiding, waarin tien vrouwen aandacht krijgen, die hun sporen in Amsterdam hebben achtergelaten. Zij zitten ook allemaal in Atria's collecties en Yvonne wekt ze tot leven door hun werken, hun woonhuizen en hun sporen in de Amsterdamse binnenstad aan te wijzen. Haar eigen onderzoek leidt tot een diverse mix van bijzondere levens uit verschillende eeuwen en Yvonne toont netwerken en laat verrassende dwarsverbanden van deze vrouwenlevens zien! Een echte aanrader!"

— Juul Muller, communicatieadviseur en Susanne Neugebauer, archivaris van Atria
 

"Een aanrader voor iedereen, maar vooral ook voor Hagenaars of -nezen."

— Heleen Wagenaar, woonachtig in Den Haag
 

"Het was een hele leuke en interessante tocht."

— Marina Poustochkine
 

"Het was een interessante, amusante en heel gezellige tour. Ik heb genoten van de première, Yvonne."

— Marieke Bemelman
Voorzitster stichting 1001Vrouwen
 

"The information was shared in an accessible way, outlining the stories of these women and their accomplishments- making them come to life."

— Sarah Newell
 

"Het was een fantastische middag met mooie verhalen en veel gehoord wat ik niet wist. Mijn jeugd kwam ook nog langs; mijn eerste boekje was van Nelly Bodenheim."

— Els van Staveren
 

"Samen met vriendinnen genoten van de mooie Krachtige Vrouwen tour, een thema-wandeling door Amsterdam waarin Yvonne met veel enthousiasme en humor op allerlei locaties verrassende wetenswaardigheden en anekdotes vertelde over bekende en minder bekende Amsterdamse vrouwen uit de 20e eeuw."

— Corinne Malessy

""

"Ik ben een paar leuke weetjes rijker, het is een aanrader!"

— Monique de Vlieger