Kroontours_Over_Yvonne
Vrouwen_in_jouw_stad_mobiele_versie12

Yvonne Kroon

Vrouwentourspecialist van Nederland

Yvonne_Kroon_Kroontours_2

Wie

Mijn fascinatie voor de rol van vrouwen in de geschiedenis is ontstaan aan het begin van mijn gidsencarrière. Ik kreeg de vraag van een klant om enkele vrouwen toe te voegen aan de stadstour en kwam erachter dat het lang niet eenvoudig is om informatiebronnen te vinden die gaan over vrouwen. Tja...dan duik ik er juist in. Uiteindelijk is er een schat aan informatie, maar daar moet je behoorlijk je best voor doen om die boven tafel te krijgen en dat ligt niet iedereen. Ik vervul daar graag een rol in. Zo heb ik me ontwikkeld tot vrouwentourspecialist.

In eigen beheer heb ik tours gemaakt en en gegeven over vrouwen in Amsterdam, Haarlem, Den Haag, Utrecht en Rotterdam. Daarnaast heb ik inmiddels zo'n 40 keer de lezing gegeven over vrouwen in de geschiedenis waar in totaal tussen de 700 en 800 mensen aanwezig waren. Pasgeleden heb ik zowel de eerste online tour gelanceerd als de eerste online lezingen gegeven. Dit online platform biedt andere mogelijkheden en die wil ik graag verder verkennen!

Een combinatie van de online tours en de stadstours vind ik super. Zo weten meer mensen wat ik doe en is er daarnaast de interactie met een groep mensen in levende lijve.

Wat

Ik wil zo graag laten weten welke toffe, bijzondere, vreemde en doortastende, liefdevolle en eigenwijze vrouwen in de geschiedenis er zijn. Toen het lastiger was om een stadstour te geven, heb ik me op het online pad begeven met als resultaat: de eerste online tour! Die gaat over vrouwen in Den Haag. In de toekomst komen er online tours bij in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en in andere steden met markante vrouwen.

Uren filmen en monteren heb ik achter de rug sinds maart 2020. Dat heeft aardig wat bloed, zweet en een paar tranen gekost, maar het was zo tof om te doen . Nu heb ik mijn eigen handtekening in het maken van video's. En nu is er dus ook de eerste online tour. Behalve dat zijn er ook 3 online lezingen. En is er de Vrouwen Encyclopedie waarin heel verschillende vrouwen deels beknopt en deels uitgebreid aan bod komen. Zo kan ik steeds meer mensen met verschillende voorkeuren voorzien van een schat aan informatie over vrouwen in de geschiedenis! En daar is het uiteindelijk om te doen.

Kroontours_stadstour_Den_Haag
marjan-blan-Kroontours_unsplash2

Waarom

Duizenden jaren geleden was de invloed van de vrouwen veel groter dan nu en ook groter dan van de mannen in die tijd. Zij beheerde het geld en besliste met wie ze ging trouwen, bijvoorbeeld. Maar op een zeker moment werd de invloed van de man veel groter. Geweld speelde hierbij een grote rol. Sindsdien is de gelijkheid grotendeels verdwenen. De man is vaak de held, neemt de grote beslissingen thuis en buiten de deur en bestuurt het land, een ziekenhuis of een fabriek. Historici waren ook vaak man en zij hebben het grootste deel van de laatste eeuwen geschiedenis vastgelegd. Vaak schreven ze over wat mannen hebben gedaan. Alleen al omdat dat het meest zichtbaar was.

Dus in vele opzichten waren vrouwen vaak onzichtbaar in de boeken, kranten en films. Dan geldt 'onbekend maakt onbemind'.  Maar als je gaat zoeken, blijkt er toch zoveel te vinden te zijn over de rol van vrouwen, wat ze hebben ondernomen en wat ze daarmee hebben bereikt.

Ik vind het heerlijk om in een archief of bibliotheek te zitten en teksten te lezen die de vrouwen hebben geschreven, voorwerpen aan te raken die zij ook hebben aangeraakt en ineens verbanden te zien tussen bepaalde personen of gebeurtenissen. De opgedane kennis deel ik dan weer naar hartenlust met iedereen die bij mij een tour boekt.

Wat zeggen de gasten?

"Onlangs liepen wij mee met de rondleiding, waarin tien vrouwen aandacht krijgen, die hun sporen in Amsterdam hebben achtergelaten. Zij zitten ook allemaal in Atria's collecties en Yvonne wekt ze tot leven door hun werken, hun woonhuizen en hun sporen in de Amsterdamse binnenstad aan te wijzen. Haar eigen onderzoek leidt tot een diverse mix van bijzondere levens uit verschillende eeuwen en Yvonne toont netwerken en laat verrassende dwarsverbanden van deze vrouwenlevens zien! Een echte aanrader!"

— Juul Muller, communicatieadviseur en Susanne Neugebauer, archivaris van Atria
 

"Een aanrader voor iedereen, maar vooral ook voor Hagenaars of -nezen."

— Heleen Wagenaar, woonachtig in Den Haag
 

"Het was een hele leuke en interessante tocht."

— Marina Poustochkine
 

"Het was een interessante, amusante en heel gezellige tour. Ik heb genoten van de première, Yvonne."

— Marieke Bemelman
Voorzitster stichting 1001Vrouwen
 

"The information was shared in an accessible way, outlining the stories of these women and their accomplishments- making them come to life."

— Sarah Newell
 

"Het was een fantastische middag met mooie verhalen en veel gehoord wat ik niet wist. Mijn jeugd kwam ook nog langs; mijn eerste boekje was van Nelly Bodenheim."

— Els van Staveren
 

"Samen met vriendinnen genoten van de mooie Krachtige Vrouwen tour, een thema-wandeling door Amsterdam waarin Yvonne met veel enthousiasme en humor op allerlei locaties verrassende wetenswaardigheden en anekdotes vertelde over bekende en minder bekende Amsterdamse vrouwen uit de 20e eeuw."

— Corinne Malessy

""

"Ik ben een paar leuke weetjes rijker, het is een aanrader!"

— Monique de Vlieger