Kroontours_vrouwen_aanbod_laptop
Kroontours-stad3
Kroontours_vrouwen_aanbod_mobiel

Yvonne Kroon

Vrouwentourspecialist van Nederland

stadstours

online tours

lezingen

Als jij niet naar de stad kunt, komt de stad naar jou

De stad heeft zoveel geheimen, mooie plekken en vooral prachtige verhalen. Die kunnen niet zomaar geparkeerd worden nu er geen stadstours meer zijn. Je bent klaar met Netflix en wil wel 's wat anders. Iets waardoor je een stad, en haar inwoners, anders gaat bekijken. En wat je ook nog uitdaagt om er nog wat verder in te duiken.

Ik maak online tours die jou meenemen door de stad, die je plekken tonen waar je nog nooit bent geweest, die je laten kennismaken met vrouwen die het aanzien van hun stad en zelfs van Nederland hebben veranderd.

Je ontvangt 8 modules waarin 8 vrouwen aan bod komen. In 4 weken tijd, zie je alle kanten van Den Haag en kom je erachter wat de vrouwen daar voor elkaar hebben gekregen. Daarnaast krijg je ook de minitour in Amsterdam en gesprekskaartjes over de de vrouwen in Den Haag.

Ik garandeer je dat je dat niet meer om een praatje verlegen zit als je bij je moeder of andere familie op bezoek gaat! Wil je een idee hebben van wat je kunt verwachten, klik dan op de preview-knop. En anders: scoor je kaartje! Voor 27,50 ben jij erbij en ontvang je 3 bonussen.

Amsterdam

Tot het uiterste gedreven

Tien vrouwen, die in Amsterdam een onuitwisbare rol hebben gespeeld, passeren de revue. Ze woonden en werkten in de 20e eeuw in de hoofdstad. Ze gingen voor hun idealen, begroeven zich in eindeloos veel boeken, maakten alleen wat ze zelf echt mooi vonden en richten verschillende verenigingen op omdat ze hun idealen wilden verwezenlijken.

 

 • Kroontours_stempel

  Zo was het voor Wilhelmina niet meer dan normaal om te claimen waar ze recht op had en daarbij ging ze zeer onconventionele oplossingen niet uit de weg

 • Kroontours_stempel

  Ongeacht wie er voor de lens stond bij Mies, zij fotografeerde iedereen, maar wel op haar manier. En dat zie je nu nog terug.

 • Kroontours_stempel

  'Ik ben drievoudig gehandicapt; lesbisch, feministisch en Joods' zei Annemarie, maar ze ging toch voor het hoogst haalbare.

De route

Zie de stad door de ogen van vrouwen door de 20e eeuw heen. Sommige vrouwen liepen honderd jaar gelezen door de straten, anderen 10 jaar.
De geschiedenis ligt in Amsterdam voor het oprapen. We beginnen in het hart van het oude Amsterdam, op het Jongensplein van het Amsterdam Museum.  Dan lopen we via de grachtengordel richting het Leidseplein om vervolgens, ook via de grachten weer terug te keren naar het Jongensplein.
Zowel voor Amsterdammers als voor bezoekers de moeite waard!
Ken je de hoofdstad als je broekzak?  Dan word je verrast door nieuwe verhalen bij bekende locaties. Boezoek je Amsterdam regelmatig, maar vooral om te shoppen? Dan is dit de kans om meer van de stad te zien!
Neem je partner en kinderen, vriend(inn)en of collega's mee. Deze tour is voor zowel mannen als vrouwen een aanrader!

Rotterdam

Het motto is aanpakken

Rotterdam, stad van 'geen woorden, maar daden', havenbaronnen, het bombardement, de grootste haven van Europa en heel veel industrie. Een echte stad voor mannen, zou je zeggen. Maar ook hier zijn er vrouwen geweest die de koers hebben gewijzigd, die recht door zee waren, altijd een alternatief voorhanden hadden en goed waren in hun vak. De stad leeft met en van het water. Er worden innovatieve oplossingen bedacht. In het centrum zijn vrijwel geen oude gebouwen, maar dat is wel een van de redenen waarom de architectuur elke keer verrast en je wordt omringd door kunst, zowel op straat als op allerlei gebouwen.

 • Kroontours_ logo_Zwart_Transparant

  Nancy was de drijvende kracht achter de metro, De Doelen en de Europoort.

 • Kroontours_ logo_Zwart_Transparant

  Discipline en hard werken was waar Albertje altijd op hamerde bij haar leerlingen tijdens de danslessen.

 • Kroontours_ logo_Zwart_Transparant

  'Als de mannen het laten afweten, dan voed ik zelf m'n kinderen wel op. En verdien de kost en help de stad bij de wederopbouw', dacht Lotte.

Drie voorbeelden van vrouwen die hun handen uit de mouwen staken en daarmee de stad kleur en inhoud gaven.

De route

Rotterdam leeft met en van het water. Er worden innovatieve oplossingen bedacht. Dat is te zien in het centrum, waar vrijwel geen oude gebouwen meer zijn, maar de hedendaagse architectuur elke keer verrast. Waar je ook kijkt is kunst: beelden om je heen, muurschilderingen op gebouwen en innnovatieve vormgeving van de openbare ruimte.

Er zijn twee routes, een wandelroute en een fietsroute. De routes gaan langs andere plaatsen. Er komen dus ook andere vrouwen aan bod.

Tijdens de wandeling blijven we in het stadshart. We bespreken en bekijken hoe de stad is opgebouwd en welke rol vrouwen daarin spelen. We krijgen daarbij ook zeer diverse highlights in beeld, bijvoorbeeld zowel de paalwoningen als het stadhuis. Er kunnen maximaal 15 personen mee.

Tijdens de fietstocht trekken we richting het oude havengebied in en hebben uitzicht op de Euromast. We vervolgen onze weg via het groene deel van het Westen en eindigen in het centrum. De vrouwen alhier speelden bijvoorbeeld een belangrijke rol in de handel, maar ook in cultuur. Er kunnen maximaal 10 personen mee.

De online tour

Voor iedereen die, om de een of andere reden, niet mee kan gaan met de stadstour, is er nu de online tour. Je krijgt eenzelfde dosis kennis, anekdotes en enthousiasme, maar dan terwijl je relaxed achter je beeldscherm zit! Spreekt dit jou aan, wacht dan niet langer en boek hier je ticket voor 27,50. Besluit je op een later tijdstip om alsnog mee te gaan met de stadstour, dan kun je die boeken met een korting van 40%!

Den Haag

Op hoffelijke wijze

 • Kroontours_stempel

  'Ik sta niet toe dat mijn portret zomaar wordt gebruikt door een fabrikant' dacht Teddy.

 • Kroontours_stempel

  Elisabeth begon een christelijke opvang in een voormalig dranklokaal.

 • Kroontours_stempel

  Met bakken en bakjes vol eten trok Mary door het hele land om haar eten te laten proeven.

Zij trokken de fluwelen handschoen aan en wisten op die manier hun doelen te bereiken. En zo waren er nog 7 andere vrouwen die zich niet van de wijs lieten brengen door wat wel of niet zou moeten.

De route

Tijdens deze tour kom je langs de bekende plekken; Hofvijver, Binnenhof en paleis, maar de verhalen die je hoort, zijn anders. En ineens begrijp je meer van een heel ander deel van de geschiedenis. Natuurlijk wil ik je verrassen met de meest verschillende en bijzondere verhalen, maar een tipje van de sluier licht ik graag op: het gaat alleen maar over vrouwelijke Hagenaars en niet over Hagenezen, want deze vrouwen woonden allemaal op het zand en dus min of meer op stand. Dat biedt perspectieven! Ze hebben hun macht en invloed goed gebruikt en zo hun handtekening achtergelaten in de stad.

Heb je zin in een uitje op stand met je vriendinnen, dochters of moeder of wil je je collega's laten kennismaken met het vrouwelijk deel van Den Haag? Meld je aan met een groep van minimaal 5 en maximaal 20 personen en laat je verrassen door vrouwen van stand!

Utrecht

Eigen plan

 • Kroontours_ logo_Zwart_Transparant

  'Als ik trouw, kan ik studeren op mijn buik schrijven', dacht Anna Maria.

 • Kroontours_ logo_Zwart_Transparant

  Trouwen is een zinloze conventie, net als braaf in alle vakken examen doen, vond Johanna.

 • Kroontours_ logo_Zwart_Transparant

  En Maria wist zeker dat ze nooit eigenaar zou worden van haar vaders zaak als ze zou trouwen én dat het kapitaal niet binnen de familie zou blijven.

En daarom trouwden ze...niet!

 

Deze drie vrouwen bleven bij hun standpunt en lieten zich niet overhalen om te voldoen aan het ideale plaatje. Dat geldt eigenlijk voor alle tien de vrouwen die in Utrecht een onuitwisbare rol hebben gespeeld. Ze woonden en werkten in de domstad van de 15e, 16e, 17e, 18e, 19e of 20e eeuw. Ze schreven proza die nog steeds gelezen wordt, gingen immense muren te lijf, gingen (tegen alles in) door met hun werk of studie of bleven eeuwig jong.

De route

Tijdens deze tour loop je langs de grote gebouwen waar de stad bekend om staat zoals Tivoli Vredenburg, het voormalig postkantoor en De Dom. We lopen langs de gebouwen an de grachten met een gedenksteen tussen de bakstenen of een minder bekend podium. Daar kom je de verhalen tegen over de vrouwen die Utrecht een ander gezicht hebben gegeven.

Is Utrecht jouw stad en kom je er graag winkelen met je moeder of reis je er alleen maar doorheen met de trein? Wil je een (andere) aanleiding hebben om er een keer te stoppen? Geef je dan op met een groep van minimaal 5 maximaal 20  personen. Jullie komen dan van alles te weten over de vrouwen in Utrecht van lang geleden en nu!

Ontwerp zonder titel(1)

Lezingen over vrouwen in de geschiedenis

1. Vier Haagse vrouwen

De vrouwen die aan bod komen, zijn heel verschillend en hebben allemaal een rol gespeeld die voor Nederland van belang was en is! Ze waren overtuigd van hun eigen kunnen en wilde, tegen de stroom in, hun doelstellingen realiseren. Het is leuk als uw gasten kennis hebben van Den Haag, maar het is zeker geen voorwaarde.

Deze lezing kan zowel online als op locatie worden gegeven. Het duurt ongeveer 1,5 uur en kan zowel overdag als 's avonds gegeven worden.

2. Krachtige vrouwen door de eeuwen heen

Vrouwen hebben in alle tijden een rol van betekenis gespeeld in het verleden. Daar is nu vaak nog maar weinig over bekend. Ik deel de verhalen over de vrouwen graag met zoveel mogelijk mensen en niet alleen tijdens de tours, maar ook in deze lezing. Er komen markante, ambitieuze, eigenzinnige en creatieve vrouwen aan bod. Sommige roepen direct herkenning op. Anderen zijn nu vrijwel onbekend, maar speelden in hun tijd een nadrukkelijke rol. Alle vrouwen hebben hun handtekening achtergelaten en die is nog steeds zichtbaar.

Voor deze lezing heb  ik voornamelijk kennis opgedaan uit het boek 1001 Vrouwen en het Digitaal Vrouwenlexicon van Els Kloek.  Zij heeft de kennis over al die vrouwen in de geschiedenis veel meer in beeld gebracht. In de lezing komen twaalf vrouwen komen aan bod in tekst en beeld. De hoogte - en dieptepunten van hun levenswandel wordt onder de aandacht gebracht.

Praktische info

De lezingen duren 2 uur, inclusief een pauze van ongeveer 20 minuten. De kosten voor de lezing bedragen 120 euro voor non-profit organisaties en 220 euro voor alle overige organisaties en bedrijven. Dit is exclusief btw, reiskosten en reistijd.