+31 (0)6-23934932 yvonne@kroontours.nl

Alijt Bake

Zij leefde in de 15e eeuw en we kennen haar vanwege haar religie. Dan denk je misschien: ‘Dat wordt saaaai’. Dat valt erg mee, want zij was de eerste vrouw die een autobiografie schreef en dat maakt haar geschiedenis beslist anders. Ze had er zelfs 2 boeken voor nodig om alles op te schrijven. Als jonge vrouw wilde ze intreden in het klooster, maar niet voordat ze kennis had gemaakt met andere religieuze levensvormen. En dus was ze al 25 toen ze in het klooster ging.

Ze was anders dan de andere zusters die braaf opvolgden wat de priorin, het hoofd van het klooster, hen opdroeg en ze vernederden zichzelf waar mogelijk. Alijt vond het veel belangrijker om de verbinding met Christus in zichzelf te vinden. Daardoor ging ze twijfelen of dat klooster wel de juiste plek was.

In een visioen droeg Christus haar op om juist in dat klooster te blijven en haar zusters te laten zien hoe het anders kan en, sterker, de kloosters die eraan verbonden waren, ook te hervormen. Ze werd zelf priorin, het hoofd van het klooster, en was erg succesvol in haar missie. Misschien wel té, want haar leidinggevenden constateerden op een gegeven moment veel ‘misstanden’. Ze werd afgezet en zelfs verbannen. En de andere zusters kregen een verbod om te schrijven over hun eigen ervaringen.

Na haar verbanning heeft ze een brief geschreven waarin ze haar leidinggevenden verwijt dat ze alleen maar aandacht hebben voor de bla bla zoals goddelijke tekens. Haar gaat het juist om het zoeken van Christus in de mens. Vrij snel na het schrijven van deze brief is ze op 40-jarige leeftijd overleden. En in de geschiedenis verdween ze…tot in de 20e eeuw. Nu komt ze voor in standaardwerken en is haar autobiografie uitgegeven.

Contact

+31 (0)6-23934932

yvonne@kroontours.nl

Stadtours

Lezingen

Familietours

Over Yvonne

Vrouwen Bieb

Algemene Voorwaarden

Privacy verklaring

Disclaimer

Cookie verklaring