+31 (0)6-23934932 yvonne@kroontours.nl

Eleonora van Engeland

Zij is dochter van een Engelse koning in de eerste helft van de 14e eeuw. Haar vader werd afgezet door haar moeder en diens ‘lover’ en niet veel later vermoord. De moeder werd regentes voor zoon Edward III en heeft dat 4 jaar volgehouden. Haar 18-jarige zoon vond zichzelf toen oud genoeg en liet zich kronen in Westminster Abbey.

De nieuwbakken koning organiseerde een riddertournooi toen zijn zusje Eleonora volwassen was: 13 jaar oud. En men ging op zoek naar een huwelijkskandidaat. Dat werd de 38-jarige Reinald, graaf (later hertog) van Gelre. Ze trouwden, kregen 2 kinderen en 4 jaar ging het goed. Hij ging geestelijk achteruit en leunde steeds meer op zijn belangrijkste raadgever, een proost uit Arnhem. (Een proost is een geestelijk leider).

Die rook zijn kans schoon, nam steeds meer taken over en zette en-passant Eleonora buiten spel. Ze werd zelfs verbannen, want ze zou melaats zijn. Na het overlijden van haar man begon ze een rechtszaak tegen de proost. Ze beschuldigde hem van zelfverrijking en hij had het hertogelijk zegel gebruikt zodat hij zich kon voordoen als de hertog himself. Tijdens de rechtszaak toonde letterlijk dat ze niet melaats was en eiste de doodstraf voor ‘dit schandelijk schepsel’. Hij werd uiteindelijk opgesloten.

Vervolgens trad ze op als regentes tot haar zoon elf jaar was en zichzelf oud genoeg vond om de beslissingen te nemen. Een stiefdochter eiste de titel van Hertogin van Gelre op en zo bleef Eleonora met lege handen achter. Ze noemde zichzelf vervolgens ‘Vrouwe van de Veluwe’. Haar geld investeerde ze in kloostergemeenschappen, maar ook in de bouw van de Broederenkerk in Deventer waarvan zij de stichteres is.

Contact

+31 (0)6-23934932

yvonne@kroontours.nl

Stadtours

Lezingen

Familietours

Over Yvonne

Vrouwen Bieb

Algemene Voorwaarden

Privacy verklaring

Disclaimer

Cookie verklaring