Elisabeth Rogge

Elisabeth Margaretha Rogge (1858-1945)  is opgegroeid in een gezin met 4 broers en 1 zus, een ziekelijke moeder en een vader die niet alleen werkte en druk was met de zorg voor het gezin, maar ook nog tijd overhield voor zijn hobbies waaronder het doen van historisch onderzoek, het publiceren daarvan voor een breed publiek en het beheren en ordenen van bibliotheken.

Dat heeft bij Elisabeth het vlammetje voor schrijven en publiceren aangewakkerd. Dus al vrij jong hielp ze haar vader met zijn werk. En, niet onverwacht, koos ze ervoor om journalist te worden. Pas toen ze 44 was, kwam haar carrière echt tot bloei en koos ze echt haar eigen richting: schrijven en publiceren over handwerken, reformkleding en sport. En dat deed ze zelfs in een tijdschrift dat ze zelf was begonnen: De vrouw en haar Huis.

Het ging over toegepaste kunst, gemaakt door mannelijke maar vooral vrouwelijke kunstenaars. Dat heeft ze zo’n 35 jaar gedaan. Later schreef ze ook in De Groene Amsterdammer en in de NRC recensies over tentoonstellingen van textiel, vrouwenhandwerk en galeries waar vrouwen exposeerde of de leiding hadden. De ontwerpen en werkstukken die in haar tijdschrift aan bod kwamen heeft ze zelfs opgenomen in de Bibliotheek De Vrouw en haar Huis. Met verschillende vrouwen die op kunstzinnig en technisch hoog niveau een textielambacht uitoefenden, heeft ze zelfstandige publicaties over handwerk gemaakt. Op 72-jarige leeftijd is ze nog begonnen aan een tijdschrift waarin de jonge generatie kunstenaressen en ontwerpsters aan bod kwamen.

Ze was modebewuste vrouw. De accessoires die ze bij zich droeg, waren altijd ontworpen door bekende, moderne ontwerpers en ateliers. Bijzonder was ook dat ze zich nergens mee verbond, niet met een vakvereniging, maar ook niet met de vrouwenbeweging. Daardoor stond ze boven de partijen. Ze heeft het beeld van de toegepaste kunst mede bepaald en daarin de vrouwen een belangrijke rol gegeven. Zonder haar inbreng zouden veel van hen onopgemerkt zijn gebleven.

Contact

+31 (0)6-23934932

yvonne@kroontours.nl

Stadtours

Lezingen

Familietours

Over Yvonne

Vrouwen Bieb

Algemene Voorwaarden

Privacy verklaring

Disclaimer

Cookie verklaring