Engel Korsendr.

Ze leefde in het Amsterdam van de 16e eeuw. Haar familie had het financieel goed voor elkaar. En ze trouwde met een man die nog veel rijker was en die verschillende keren burgemeester is geweest. Engel werd zelf ook bestuurster, van het Sacrementsgilde.

Dat gilde kun je eigenlijk zien als de organisator van de pelgrimstocht die elk jaar in maart werd gehouden om het Mirakel van Amsterdam in ere te houden. Dat gebeurt nu (iig tot 2 jaar terug) trouwens nog steeds. Mensen komen van het hele land met bussen naar Amsterdam om hier ‘s avonds een route door de stad te lopen!

Het gilde was verbonden aan de kapel van de Heilige Stede. Die kapel werd het hele jaar druk bezocht door pelgrims én door Amsterdammers. Het was een geliefde plek. In 1531 besloot het stadsbestuur dat het, pal naast de kapel, een geweldige locatie was voor…een wolhuis. Ze wilden de lakenhandel bevorderen en daar zou het wolhuis een belangrijke rol in spelen.

Dat ging Engel en haar 3 collega-overwijven (bestuursters van het gilde) echt te ver. Het ging om gewijde grond en was dus geen plek voor zoiets commercieels. Toen toch het eerste gat was gegraven, gingen de overwijven er naartoe, samen met nog 300 andere vrouwen en ze gooiden het gat weer dicht! Tja, je kunt moeilijk 304 vrouwen arresteren, maar wel die 4 overwijven die de boel hadden gemobiliseerd. De vrouwen moesten een boete betalen. Het stadsbestuur vond het prima wat iedereen deed met zijn of haar geloof, maar ordeverstoringen zoals deze werden de kop ingedrukt. Ze gingen naar Brussel om verhaal te halen bij de katholieke keizer Karel V. Maar ze kregen nul op rekest, want hij wilde zijn handen er niet aan branden.

Van hun terugkomst is verslag gedaan; ‘hoe ze door de straten reden en hun handen omhoog staken alsof ze hadden gewonnen. Hun hoogmoed had de heren van de stad verdriet gedaan’. Ze hebben uiteindelijk de boete betaald en het gebouw is er gekomen. Toch is het stoer dat deze vrouwen het opnamen voor het orthodoxe geloof en zich daarbij zelfs tegen het stadsbestuur – waaronder de echtgenoot van Engel – durfde te verzetten.

Contact

+31 (0)6-23934932

yvonne@kroontours.nl

Stadtours

Lezingen

Familietours

Over Yvonne

Vrouwen Bieb

Algemene Voorwaarden

Privacy verklaring

Disclaimer

Cookie verklaring