Jurjentje van Rauwerda

Zij is geboren in een Fries dorp, verhuist naar Leeuwarden, krijgt daar 3 kinderen en werkt als naaister. Ze loopt Benjamin Weinthal tegen het lijf, ze trouwen en een paar jaar later verhuizen ze naar Amsterdam. Blijkbaar hebben ze genoeg geld want ze kopen gelijk een aantal panden aan het pleintje op Nieuwezijds Voorburgwal. Die voegen ze samen en maken…er een bordeel van. Weer een paar jaar later besluit haar man om te verhuizen. Jurjentje blijft er wonen, samen met de kinderen en 15 meisjes. Ze draait een goede omzet, want in de brandkast ligt bijna 5000 gulden.

De inrichting van het bordeel is luxueus: ‘het bevat een wintertuin, een groote salon en verschillende kleinere met een reeks min of meer weelderig gemeubileerde ‘werkkamers’, een badkamer en ‘bazaar’ (slaapzaal). Na verloop van tijd neemt haar dochter geleidelijk de taken over.

Natuurlijk passen geruchten bij Jurjentje, want hoe is nou aan die 4 kinderen gekomen. Alleen de laatste heeft ze gekregen met haar echtgenoot en ook van het 3e kind staat de vader met zekerheid vast. Het gerucht gaat dat de oudste dochter, Jacoba, de dochter is van een Parijse porseleinfabrikant, monsieur Lejeune. En Willem is mogelijk de zoon van koning Willem 3 en hij zou ervoor gezorgd hebben dat moeder en zoon een toelage kregen en daarnaast land, paarden en juwelen. Wat is daar van waar? We zullen het waarschijnlijk nooit weten.

Contact

+31 (0)6-23934932

yvonne@kroontours.nl

Stadtours

Lezingen

Familietours

Over Yvonne

Vrouwen Bieb

Algemene Voorwaarden

Privacy verklaring

Disclaimer

Cookie verklaring