+31 (0)6-23934932 yvonne@kroontours.nl

Leonie van Nierop

Zij groeide op in een rijk Joods Amsterdams gezin. Haar vader was een man van statuur, een president-directeur, lid van de gemeenteraad, de 1e Kamer en de kerkenraad van de synagoge. Ze woonde in een geweldig huis, ontworpen door haar vader, maar het gezinsleven was koel en afstandelijk. De gesprekken aan tafel gingen vooral over sociale en algemene onderwerpen.

Ze begon aan een studie rechten tegelijk met een andere studente die voortijdig afhaakte. Na haar afstuderen ging ze op voor haar doctoraal in de staatswetenschappen en promoveerde met een proefschrift wat leest als de sociaal-economische geschiedenis van de Hollandse steden. Daarin hield ze niet alleen de grote lijn in het zicht, maar ook de kleinste details. Dat had die ‘met fortuin bedeelde jongedame’ toch maar mooi gedaan!

Liever had ze zich gestort op de geschiedenis, maar dat zat er niet in door het ‘old boysnetwork’ in die richting. Dus richtte ze zich op geschiedenis van de economie. Ze bouwde een goede reputatie op, kreeg grote opdrachten, schreef vele artikelen en was een van de oprichters van het Ned. Economisch-Historisch Archief. Na het overlijden van haar ouders, verlieten zij en haar zus het ouderlijk huis en gingen wonen in een hotel.

In 1938 zijn ze gevlucht naar de Verenigde Staten en daar hebben ze de rest van hun leven grotendeels gewoond. Na de oorlog schreef ze weer artikelen over de Amsterdamse geschiedenis waarvoor ze zich de inlichtingen liet opsturen. Later kwamen ze samen elk voorjaar terug naar Amsterdam waar ze met hun Amerikaanse ‘looks’ veel bekijks trokken. Ze overleed in 1960 en liet haar collectie met zeldzame boeken na aan bieb van het Congres in Washington.

Contact

+31 (0)6-23934932

yvonne@kroontours.nl

Stadtours

Lezingen

Familietours

Over Yvonne

Vrouwen Bieb

Algemene Voorwaarden

Privacy verklaring

Disclaimer

Cookie verklaring