Maijken Joosten

Ze was van Vlaamse afkomst en trouwde in Leiden met Jan, maar besloot om hem na 13 jaar te verlaten.

De reden: ze ging liefdesbrieven schrijven aan …Bertelmina. Volgens de bronnen bestookte Maeijken haar met brieven. Ze vertrok naar Zeeland voor een totale make-over en kwam terug als Abraham Joosten! Bertelmina en Abraham kregen toestemming van de predikanten om in ondertrouw te gaan. Maar op de een of andere liep het toch in de gaten.

Ze werd beschuldigd van sodomie en werd daarom veroordeeld tot de verdrinkingsdood door de schout (officier van justitie). Haar lichaam zou worden tentoongesteld op het galgenveld aan het Galgewater. Dat vonden de schepenen te drastisch. Uiteindelijk werd ze veroordeeld tot geseling en levenslange verbanning uit Leiden. Gek genoeg is ze een half jaar later alsnog overleden.

Tja, dan draait mijn fantasie op volle toeren, want wat kan de reden geweest zijn? Burgers speelden zelf voor rechter? Liefdesverdriet? Zelfmoord omdat ze niet mocht zijn wie ze eigenlijk was? Of simpelweg geen mogelijkheden hebben om te overleven… We zullen het nooit te weten komen, maar feit is wel dat ze haar tijd ver vooruit was.

Op de afbeelding zie je niet Maijken Joosten, maar is toegevoegd ter illustratie

Contact

+31 (0)6-23934932

yvonne@kroontours.nl

Stadtours

Lezingen

Familietours

Over Yvonne

Vrouwen Bieb

Algemene Voorwaarden

Privacy verklaring

Disclaimer

Cookie verklaring