+31 (0)6-23934932 yvonne@kroontours.nl

Maria Snabilie

Het begon met het tekenen van een Afrikaanse lelie, de Massonia africana. Dat ging Maria Snabilie zo goed af dat ze besloot om er haar werk van te maken. Helaas is er weinig over haar manier van werken bekend, maar het meest belangrijke is wel duidelijk. Want ze trok erop uit om studies naar de natuur te maken. ‘Natuur’ is wel een groot woord want ze bezocht waarschijnlijk vooral de bollenkwekers die toen nog aan de Kleine Houtweg in Haarlem waren gehuisvest. Ze exposeerde haar werk onder andere op de tentoonstelling van de Levende Meesters. Dat was heel gebruikelijk in die tijd.

Haar echtgenoot schilderde ook en hij heeft het portret gemaakt van zijn vrouw. Samen kregen ze 8 kinderen van wie eentje voor het huwelijk, verwekt in een zwak moment toen ‘de macht der liefde hen bedwelmde’. Samen hebben ze hun schildersgenen door gegeven, want 2 dochters en 1 zoon hebben ook het penseel opgepakt. Ze is geboren en gestorven in Haarlem. Daarom is het mooi dat het museum dat de grootste collectie heeft van haar werk het Teylers Museum is.

Wat mij blijft verwonderen is hoe ze in staat is geweest om op 15-16-jarige leeftijd een aquarel te maken van een Afrikaanse lelie. Ik heb deze bloem nog nooit in het echt gezien en zij wel…aan het eind van de 18e eeuw.

Contact

+31 (0)6-23934932

yvonne@kroontours.nl

Stadtours

Lezingen

Familietours

Over Yvonne

Vrouwen Bieb

Algemene Voorwaarden

Privacy verklaring

Disclaimer

Cookie verklaring