+31 (0)6-23934932 yvonne@kroontours.nl

Mina Kruseman

Zij (1839-1922) werd geboren in Nederland, maar groeide op in Semarang op Java. Haar vader was militair van het Oost-Indisch leger. Na zijn pensionering keerde ze terug naar Nederland. Mina vond het hier helemaal niks: veel te koud en te bekrompen. Dat verergerde na het overlijden van haar moeder. Het gezin verhuisde naar Brussel waar Mina naar het conservatorium ging. Daar ging ze voortijdig af en ze begon een carrière als zangeres, eerst in Parijs en later in de VS. Het bracht haar niet waar ze op hoopte. Ze ging schrijven en publiceerde haar eerste stuk: een reactie op een vrouwvijandige brochure van Alexandre Dumas.

Op het podium staan en een kritische mening geven over zaken die voor vrouwen niet goed waren, combineerde ze in haar volgende functie, die van voordrachtskunstenares. 4 Jaar lang las ze voor uit eigen werk, deels in samenwerking met Betsy Perk, een bekend strijdster voor vrouwenrechten. Het mooie van die tijd was dat mensen haar alom waardeerde als kunstenares op het podium en tegelijkertijd een deel van de toehoorders het heel erg oneens met haar was qua inhoud. Ze ging weer aan het werk als actrice en speelde de hoofdrol in een toneelstuk van Multatuli. Die twee kregen onenigheid en in de volgende serie werd ze vervangen. Ze keerde terug naar Nederlands-Indië en na haar vertrek publiceerde ze een autobiografie met brieven van haar en anderen, waaronder Multatuli. Dat was vaak vertrouwelijke correspondentie en de reactie van de andere schrijvers was dan ook verbolgenheid.

In Nederlands-Indië begon ze een nieuwe carrière als zang-, acteer- en pianodocente. Ze wilde vooral haar vrouwelijke leerlingen opvoeden tot zelfbewuste vrouwen. Een van haar mannelijke leerlingen vond ze heel interessant. Ze zocht en vond een mogelijkheid om, onder een dekmantel, veel in elkaars buurt te zijn. Ineens vertrokken ze samen naar Europa. Reden: zij was zwanger. Ze woonden samen in Italië en Frankrijk en kregen 2 kinderen. Haar leeftijd, medio 40, heeft waarschijnlijk een rol gespeeld in het vroege overlijden van de kinderen.

Ze was een van de eerste voorvechtsters van vrouwenrechten door haar voordrachten en publicaties en deed dat vrijwel altijd alleen. Door haar acties wist ze het onderwerp zelfs in Nederlands-Indië op de kaart te zetten. Ze was een excentrieke vrouw die geregeld overhoop lag met ongeveer iedereen. Daarnaast was ze heel vooruitstrevend want ze voorzag in haar eigen levensonderhoud in plaats van alleen maar thuis te zijn en niks te doen. Dat maakte haar tot een voorbeeld voor de volgende generaties.

Contact

+31 (0)6-23934932

yvonne@kroontours.nl

Stadtours

Lezingen

Familietours

Over Yvonne

Vrouwen Bieb

Algemene Voorwaarden

Privacy verklaring

Disclaimer

Cookie verklaring