+31 (0)6-23934932 yvonne@kroontours.nl

Saar de Swart

Zij had bepaald geen gelukkige jeugd; ze was enig kind en haar ouders waren niet blij met elkaar. Haar vader was kunstschilder. Halverwege de 20 had ze de mogelijkheid om in Amsterdam te gaan studeren aan Rijksschool voor Kunstnijverheid (dé kunstopleiding voor vrouwen in die tijd). Na een jaar hield ze het voor gezien en koos haar eigen pad.

Ze kwam terecht in het circuit van De Tachtigers, het netwerk van de grote kunstenaars en schrijvers in die tijd, en werd geschilderd door Breitner en Israëls. Willem Paap liet zich door haar inspireren voor de hoofdpersoon in zijn volgende boek. en Eduard Karsen had zijn oog op haar laten vallen. Maar dat leidde tot…niks.

Ze woonde een paar jaar in Parijs, maakte kennis met Rodin, Van Gogh, Bernard en Redon. Le Chat Noir was een van haar stamcafé’s. En ze woonde samen met een vrouw. Toen Karsen zich dat realiseerde, diste hij allerlei verhalen op over haar en haar vriendinnen. Haar vrienden vonden dat dat niet kon en spraken ‘recht’ in een café. Karsen trok aan het kortste eind.

Bij terugkomst in Nederland ging ze samenwonen in het kunstenaarshuis van Willems Witsen in Amsterdam. Na een paar jaar verhuisde ze naar Hilversum waar ze lid werd van de Kunstkring, haar werk exposeerde, beroemdheden ontving zoals Emile Bernard en Bernard en werk bezat van tal van kunstenaars. Ze reisde veel met haar derde levenspartner, was vrijgevig en gek op het aanschaffen van kunst. Daardoor raakte het geld op en moest ze zelfs kunstwerken en haar huis verkopen. Ze verhuisde, met haar partner, naar Rome en later naar Capri, vlakbij Napels. Ze leidde een teruggetrokken bestaan en leefde zo’n beetje van het boetseerwerk wat ze maakte. Op 90-jarige leeftijd is ze op het eiland overleden.

Ze vond haar mecenaat (bescherming aan en financieel onderhouden van andere kunstenaars) minstens zo belangrijk als haar eigen werk. Wat de meeste indruk heeft gemaakt op haar omgeving, en wat nu voor ons zo normaal is, is de open manier waarop ze omging met haar lesbisch-zijn. Ze stak het niet onder stoelen of banken. Verder kwam ze op plekken die voor een dame een no-go waren. Ze trok zich nergens wat van aan. De mening van haar vrienden over haar was nogal dubbel. Ze konden blijkbaar goed met elkaar opschieten, maar achter haar rug om ook kwaad over haar spreken. Over haar geaardheid had men het niet, behalve natuurlijk Eduard Karsen.

Contact

+31 (0)6-23934932

yvonne@kroontours.nl

Stadtours

Lezingen

Familietours

Over Yvonne

Vrouwen Bieb

Algemene Voorwaarden

Privacy verklaring

Disclaimer

Cookie verklaring