+31 (0)6-23934932 yvonne@kroontours.nl

Sint Barbara

Zij beschermt ons tegen onweer, brand, instortingsgevaar en plotselinge dood, althans daarvoor wordt ze aanbeden door de katholieken. Zelf leidde ze een onfortuinlijk leven met een vader die zijn dochter koste wat het kost wilde beschermen tegen slechte invloeden en foute mannen. Daarom liet hij haar opsluiten in een toren met twee ramen. Dat is nog ’s wat anders dan op een verjaardag grappen maken over een hek om de tuin.

Tijdens haar opsluiting bekeerde ze zich tot het christelijk geloof. Aan haar vader deed ze het verzoek om 3 ramen te mogen hebben in plaats van 2, want ‘het was toch wel erg donker’ (ze zou het zomaar gezegd kunnen hebben). Maar eigenlijk was dat natuurlijk vanwege haar geloof. Zo kon ze God, Jezus en de Heilige Geest eren. Toen haar vader daarachter kwam, werd ze eerst gefolterd en vervolgens hakte haar vader zelf haar hoofd af. Op datzelfde moment werd hij getroffen door een felle bliksemschicht. Dat maakte haar een hele geschikte patroonheilige voor alles wat gevaarlijk was. Zo was er altijd een beeldje van haar in of bij de mijnen in Limburg en was haar feestdag daar een vrije dag toen de mijnen nog in bedrijf waren. Wellicht denk je nu, jahoor, zo’n heilige en wat zegt me dat nu nog?

Nou…zonder mis, speciaal ter gelegenheid van haar, had jij nu niet kunnen reizen met de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. Want als er 1 beroep is wat heden ten dage veel geloof hecht aan deze heilige dan zijn het wel de tunnelbouwers. Mannen die heel Europa (en misschien wel de hele wereld) afreizen om de meest gevaarlijke en diepgelegen booropdrachten uit te voeren. Voor hen is St. Barbara onmisbaar. Dus was er, voordat er ook maar 1 boor de grond in ging, een mis ter gelegenheid van haar en staat er een beeldje van haar nu in een nis in een van de tunnels. Om dit ondergrondse werk te kunnen doen, is blijkbaar een rostvast vertrouwen in ‘boven’ noodzakelijk.

Contact

+31 (0)6-23934932

yvonne@kroontours.nl

Stadtours

Lezingen

Familietours

Over Yvonne

Vrouwen Bieb

Algemene Voorwaarden

Privacy verklaring

Disclaimer

Cookie verklaring