Trijn van Leemput

Ze (1530-1607) werd geboren in de tijd dat de Vredenborch in opdracht van Karel V werd gebouwd. Op 25-jarige leeftijd trouwde ze met Jan en samen kregen ze 3 kinderen. Hij was een man met aanzien in de stad. Hij was eigenaar van een brouwerij en had 8 verschillende nevenfuncties achter/naast elkaar. Dat maakte het voor Trijn makkelijker om ook een groot netwerk op te bouwen.

Ze waren lid van katholieke kerk, zoals iedereen. Karel de V was katholiek en hij liet een enorme burcht bouwen. Oorspronkelijk wilde hij daarmee Gelderland buiten de deur houden. Maar het was ook wel makkelijk om de inwoners daarmee onder de duim te houden. Daar waren Trijn en Jan het zo niet mee eens. Ze gingen daarom over naar het protestantisme. De conflicten rondom de burcht, wel bekend als Vredenburgh, liepen steeds hoger op. De burgers zagen zo’n machtsmiddel niet zitten en wilden het slopen. Het stadsbestuur bleef het besluit maar uitstellen. Daarop trok Trijn de stoute schoenen aan: ze trommelde een stel vrouwen op en samen gingen ze met houwelen, bijlen en hamers het gebouw te lijf. Daarop sloten meer inwoners zich bij hun aan. Net zolang tot er nog maar 2 torens overeind stonden…

De geschiedenis herhaalt zich want het Vredenburg speelt nog steeds een rol op die plek. De fundering is zo sterk dat zelfs in 2007 nog delen werden gevonden. Tegenwoordig probeert men dan om ze mee te nemen in de nieuwbouw. En dan na te gaan dat het grootste deel van de burcht in 5 jaar is gebouwd.

Contact

+31 (0)6-23934932

yvonne@kroontours.nl

Stadtours

Lezingen

Familietours

Over Yvonne

Vrouwen Bieb

Algemene Voorwaarden

Privacy verklaring

Disclaimer

Cookie verklaring