+31 (0)6-23934932 yvonne@kroontours.nl

Victoria Woodhull

NIET HILLARY, MAAR VICTORIA was de eerste vrouwelijke presidentskandidaat.

Het was 1870. De vrouwenrechten stonden amper in de kinderschoenen. En deze vrouw wilde daar verandering in brengen. Dat niet alleen: ze wilde dat vrouwen gelijke rechten kregen, dat ze konden werken en ze was voorstander van de vrije liefde: iedereen moest kunnen trouwen, scheiden en kinderen krijgen zonder bemoeienis van de overheid.

Zij en haar zus waren in armoede geboren, maar wisten een goed netwerk op te bouwen. Zo waren ze in contact gekomen met Cornelius Vanderbilt en had hun voorzien van financieel advies wat hun geen windeieren had gelegd. Daardoor waren ze in staat om de eerste vrouwelijke handelaren in aandelen te worden. Natuurlijk leverde hun dat bijnamen op zoals ‘Bewitching Brokers’ en ‘Queens of Finance’. Ook dat hebben ze slim aangepakt waardoor hun kapitaal zo groot was dat ze een krant konden oprichten. In de krant stonden artikelen over specifieke onderwerpen zoals seksuele voorlichting, vrije liefde, vrouwenkiesrecht, korte rokken, spiritualiteit en veganisme.

In 1872 stond er een groot artikel in de krant over een dominee die vanaf de kansel de vrije liefde afkeurde, maar onderhand wel overspel pleegde met de vrouw van een lid van de kerk. Dat werd een geruchtmakende zaak die na 3 jaar resulteerde in een zitting. De jury kon niet tot een eenduidige besluit komen, maar de kerk kreeg wel voor elkaar dat hij werd veroordeeld. De prijs voor deze bekendmaking door Woodhull hoog, maar daarover zo meer.

In hetzelfde jaar heeft ze kandidaat gesteld voor het presidentschap. Ze verkreeg de nominatie namens de Equal Rights Party. Ze had heel weinig budget voor haar campagne en hoe het uiteindelijk is afgelopen is onduidelijk. Ze was pas 34 en je moest 35 zijn om je kandidaat te kunnen stellen. Stond ze wel op de kandidatenlijst en zijn er (geldige) stemmen op haar uitgebracht?? Woodhull had er geen zicht op, want zij werd opgepakt wegens ‘obsceniteiten’ een paar dagen voor de verkiezingen. Ze heeft een half jaar vastgezeten. Dat was de prijs die ze betaalde voor het bekendmaken van de dubbele moraal van de dominee. Ze is daarna vrijgesproken op technische gronden.

Contact

+31 (0)6-23934932

yvonne@kroontours.nl

Stadtours

Lezingen

Familietours

Over Yvonne

Vrouwen Bieb

Algemene Voorwaarden

Privacy verklaring

Disclaimer

Cookie verklaring