+31 (0)6-23934932 yvonne@kroontours.nl

Wendelmoet Claesdr.

Zij was een van de belangrijkste reden dat Monnickendam in de 16e eeuw werd omgedoopt in Lutherdam. De katholieken zaten allemaal nog stevig in het zadel en dat moest zo blijven. Dus toen er langzaam maar zeker andere geluiden kwamen uit de christelijke hoek kwam dat eigenlijk heel slecht uit. Het beste was om die zoveel mogelijk en ook snel de kop in te drukken.

We weten pas over haar geschiedenis vanaf het moment dat ze al is opgesloten in de gevangenis in Monnickendam vanwege haar ‘kwade opiniën’ en daar bezocht wordt door een monnik met ketterse ideeën. Kort daarna werd ze meegenomen naar de Gevangenpoort in Den Haag. De adel had bedacht dat het een goed idee was om haar twee maanden te laten leven op water en brood. Maar dat bracht haar niet op andere gedachten. Ook 157 dagen opgesloten zitten in Woerden mocht niet baten. En dus ging ze weer terug naar Den Haag waar ze opnieuw werd verhoord. Dat ging er, over het algemeen, niet zachtzinnig aan toe en toch bleef ze bij haar uitspraken.

Het sacrament van de hostie hield zij voor brood en meel, het kruis was een stuk hout waarmee je goed een fikkie kon stoken en het heilig oliesel…olie was goed voor op de sla of om je schoenen mee in te smeren. Ondanks smeekbeden van monniken, familieleden en vrienden bleef ze bij haar uitspraken en verkoos daarmee de dood. Haar geloof was zo rotsvast dat zelfs de beul ervan onder de indruk was en haar moeder moed in sprak door te zeggen dat ze vooral bij haar geloof moest blijven. Voor Wendelmoet op de brandstapel belandde, werd ze overigens gewurgd. Ook heel pijnlijk, maar gelijk op de brandstapel is nog pijnlijker.

Ze staat bekend als de eerste vrouw die werd veroordeeld om haar geloof. Omdat het er in die tijd vooral om ging dat ketters tegen het katholieke geloof waren en nog geen andere geloofsrichting hadden gekozen, hielden zowel de lutheranen, doopsgezinden als gereformeerden haar in ere. De reden dat haar geschiedenis zo uitvoerig bekend is, is dat deze is vastgelegd door een Duitse journalist avant là lettre. En later is dit overgenomen en vertaald in het Nederlands.

Contact

+31 (0)6-23934932

yvonne@kroontours.nl

Stadtours

Lezingen

Familietours

Over Yvonne

Vrouwen Bieb

Algemene Voorwaarden

Privacy verklaring

Disclaimer

Cookie verklaring